torstai 15. helmikuuta 2018

Millainen on meidän 2-vuotias?

Meillä on tänään erikoinen päivä, sillä meidän minimies täyttää tänään 2-vuotta. 


Noa on aina ollut rauhallinen lapsi, hän oppi kävelemään vasta 1,5 vuoden ikäisenä, eikä ole vieläkään liikunnallisesti kovin lahjakas tapaus. 
Noa kävelee, välillä jopa juoksee, mutta edelleen nilkan korkuiset kynnykset ovat paha paikka, ja niissä hän tarvitseekin kättä josta saada turvaa ylitykseen. Noa pitää potkurekalla, - mopolla ja -autoilla ajamisesta. Meiltä kotoa löytyy potkurekka, mummilasta -mopo, ja päiväkodista monenlaisia kulkuneuvoja. 

Noa syö itse, eikä häntä saa auttaa syömisessä. Välillä se sujuu todella hyvin, mutta joskus tuntuu että ruokaa löytyy vain pöydältä ja lattialta, ei masusta ollenkaan. 
Noa ei kovin hyvin juo vielä tavallisesta lasista, usein juoma kaatuu paidalle. Kotona ollaan vielä juotu juomapullosta, pilli- ja nokkamukista. 

Nyt uusimpana taitona, Noaa on alkanut kiinnostamaan pukeminen, kenkiä hän yrittää laittaa itse jalkaan, usein siinä myös onnistuu. Innostus pukemiseen tulee päiväkodista. 

Noa on puheellisesti aivan älyttömän taitava ikäänsä nähden! Noa puhuu lähes kaikki sanat oikein, eikä edes S tai R kirjain tuota vaikeuksia. Pisin lause mitä Noa on sanonut on ollut kahdeksan sanan mittainen, mutta yleensä lauseissa on neljästä kuuteen sanaan. 
Noa tykkää myös laulaa itsekseen, hämä-hämä-häkki, Pipsa Possun tunnusmusiikki, pingviini laulu ja moni muu sujuu hienosti, ja sanatkin menee melkein oikein. 

Meillä on alkanut ne kuuluisat vaiheet minä itse-vaihe ja uhmaikä. Molemmat ovat todella ärsyttäviä, varsinkin jos meillä olisi kiire, ja pieni uhmaikäinen ei suostu kävelemään.
Uhma näkyy myös jos Noa ei saa mitä haluaa, hän menee maahan makaamaan, hakkaa päätä johonkin, kiljuu tai lähtee karkuun. Olen yrittänyt puhumalla saada hänet ymmärtämään miksi tiettyjä asioita ei saa tehdä vaikka haluaisi, yleensä puheesta ei ole mitään hyötyä. Olen hirveän huono komentamaan Noaa, jos Riku on kotona osaa hän sen paremmin ja silloin yleensä Noa ymmärtää. Mutta se ei auta silloin kun ollaan kahdestaan kotona. 

Noa tykkää eniten autoista, rekoista ja kaikesta missä on moottori. Hän myös osaa tunnistaa melkein kaikki automerkit. Noa tykkää myös duploista ja värityskirjojen värittämisestä. Noa on vasenkätinen, se on nähtävissä jo nyt, hän käyttää aina vasenta kättä. 

*Kuva on joulukuulta -17 ja sen on ottanut valokuvaaja Mika Alavesa*

 Cecilia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti