lauantai 10. helmikuuta 2018

2-vuotias nielaisi nappipariston


Meillä oli viime kuun loppupuolella aivan tavallinen lauantai ilta, joka sai kamalan lopun
Olin Noan kanssa kahdestaan kotona ja Noa leikki omassa huoneessaan pikkuautoilla, itse olin muutaman metrin päässä olohuoneessa, kuitenkin näköyhteyden päässä Noan huoneesta. Leikin ohessa Noa leikki huoneensa pienellä patterivalolla. Tiedän että patterivaloissa käytetään niitä paljon varoiteltuja nappiparistoja, ja jälkikäteen olen katunut sitä etten ottanut valoa Noalta pois heti sen nähdessäni. 

Hetken päästä näin Noan kädessä pariston ja kun hän laittoi sen suuhunsa. Juoksin Noan luo ja yritin kaivaa paristoa, samalla hän kuitenkin kerkesi nielaista sen, pienen kakomisen jälkeen Noa vaikutti normaalilta. Mietin muutaman sekunnin ajan mitä kuuluu tehdä? Päädyin antamaan Noalle hörpyn vettä, ettei paristo juuttuisi ainakaan ruokatorveen. Sen jälkeen tajusin mitä oli juuri äsken tapahtunut ja menin paniikkiin, soitin hätäkeskukseen sillä olimme kahdestaan kotona, enkä omista ajokorttia. 

Hätäkeskuksesta vastattiin melkein heti puheluuni, yritin epätoivoisesti itkien kertoa että lapseni nielaisi pariston, mies toisessa päässä sanoi heti että laittaa ambulanssin tulemaan. Hetken päästä ensihoitajat olivat meillä ja etsivät taskulampun kanssa paristoa Noan huoneesta sekä olohuoneesta, sitä ei kuitenkaan löytynyt mistään joten lähdimme ambulanssilla kohti sairaalaa. Ajomatkalla ilmoitin Rikulle sekä Noan isovanhemmille asiasta. 

Sairaalaan päästyämme Riku tuli sinne Noan kummisedän kanssa. Lähdin Noan kanssa käymään röntgenissä, varmistamassa pariston sijaintia. Kuvissa paristo näkyi vatsalaukun alaosassa, saimme ohjeeksi antaa Noalle kotona levolac-liuosta, jonka pitäisi vauhdittaa ulostetta. Lauantai ilta meni hyvin ja Noa sai yöllä nukuttua.Sunnuntaina illasta huomasin Noan ulosteen seassa verta, joten lähdimme uudelleen päivystykseen. Paristo ei ollut tullut luonnollista tietä ulos. Päivystyksessä kävimme uudelleen röntgenissä ja paristo oli edelleen täysin samassa kohdassa vatsalaukussa

Lääkäri sanoi että lähdemme osastolle nukkumaan ja huomenna paristo poistetaan nukutuksessa. Kello oli kaksi yöllä kun saavuimme osastolle. Noa laitettiin huonon syömisen vuoksi nesteytykseen - tipan kautta ja siitä nukkumaan. Noa nukkui olosuhteet huomioon ottaen todella hyvin. Itse en saanut koko yönä nukuttua, huoli Noasta oli kovempi kuin koskaan ennen. 


Aamulla 10 jälkeen hoitaja tuli hakemaan Noaa leikkaussaliin, sain saattaa hänet leikkaussalin ovelle saakka ja sitten lähdin kotiin odottamaan soittoa sairaalasta. 
Paristo poistettiin vatsalaukusta suun kautta tähystyksellä nukutuksessa. Operaatio ja herääminen kesti yhteensä 2,5 tuntia ja sitten soitettiin että Noa on siiretty takaisin osastolle ja häntä saa nyt tulla katsomaan. Noa oli koko päivän todella nukuksissa, nukutuksesta. Ensin hoitaja meinasi, että meidät kotiutetaan samana iltana, mutta Noa söi heikosti ja illalla Noalle nousi kuumetta 38.8 astetta, kirurgi kävi katsomassa Noan ja totesi että kuume ei voi johtua operaatiosta. Lääkäri oli sitä mieltä, että Noalla on samaan aikaan jokin virus infektio. Nenän kautta otetulla testillä, ei saatu kiinni yhtään virusta. 

Noa jäi vielä yön ajaksi sairaalaan nesteytykseen, itse suuntasin yöksi kotiin sillä en ollut nukkunut edellisenä yönä hetkeäkään. Aamulla menin heti takaisin Noan luokse ja hän oli nukkunut yön ajan hyvin, vaikka olin ollut kotona nukkumassa. Pääsimme sitten tiistaina iltapäivällä sairaalasta kotiin. Sairaalassa meitä kohdeltiin mielestäni välillä todella huonosti, voin kirjoittaa lähiaikoina siitä oman postauksen. 


Nappiparisto maksaa Prismassa 1,40€, vatsalaukusta poistettuna se maksaa 185€. Sairaala vuorokausia 3 kappaletta sekä ambulanssi kuljetuksen sairaalaan. 


Meillä kävi todella hyvä tuuri kun paristo ei jäänyt jumiin ruokatorveen, tai syövyttänyt ruokatorvea, vatsalaukkua tai suolistoa. Olen tästä lähtien huolellisempi paristojen suhteen. Onneksi Noalla on nyt kaikki hyvin ja hän toipui tapahtuneesta hienosti, ilman suuria vahinkoja. 

 Cecilia

5 kommenttia:

 1. Hurja ja varoittava tarina, mutta onneksi kaikki päättyi hyvin. Täällä mietin, että onko meillä nappiparistoja missään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ja yllättävän kaukaiselta tuntuva, ennen kuin sattuu omalle kohdalle. Meillä oli hyvä tuuri!

   Poista
 2. Onneksi kaikki on hyvin. :( Tosi huono tuuri kävi teillä, mutta onneksi hyvääkin tuuria oli matkassa.

  VastaaPoista
 3. Pelottavaa lukea näitä paristo ja magneettitapauksia. Molempia on kaikkialla...
  Yllätyin vasta löytäessäni käytettyinä saaduista pikkuautoista paristokäyttöisen!
  Ja yllättävän moneen isompien leluun kuuluu jonkin kokoinen paristo...

  VastaaPoista
 4. Meilläkin kävi amppari tällä viikolla kun tyttö nielaisi jotain ja meinasi tukehtua. Edelleen mysteeri mitä nielaisi 🤷 ja kakan mukana varmaan tulee pois. Ei ainakaan vielä ole mitään tullut.

  VastaaPoista