tiistai 5. marraskuuta 2019

Tuskaiset pimeät yöt

Kello 01.30 pitäisi nukkua, mutta istun sohvalla tietokoneen äärellä kuolleen lapseni vaatteet sylissäni. Tänä yönä sattuu taas enemmän. Kipu viiltää jossain syvällä sisällä, lamaannuttaa, sotkee ajatukset ja yöunet. Kaipaus tuntuu syvällä. Kyyneleet tippuu sylissäni olevan haalarin päälle. Kyynel kerrallaan haalari kastuu, ensin se oli kuiva nyt se on jo kostea. Yritän puristaa sitä rintaani vasten, tuntea Noan lämmön ja sydämen sykkeen omaani vasten. Suljen silmät. Silmät kiinni voin kuvitella Noan. Haalarissa on tuoksu jäljellä, tuoksu joka saa joka kerta kyyneleet valumaan valtoimenaan poskiani pitkin. 

Noan lämpöä ja sykettä ei enää ole. On vain pieni ruumis hautausmaalla mullan alla. On vain kipu, kaipaus ja palasiksi hajonnut sydän. On vain minä ja kellon tikitys pimeässä asunnossa. Minä ja minun suuri suruni, suurin suruni. Joka paikkaan sattuu, sattuu niin hemmetin paljon. Tahtoisin nähdä, sulkea syliini enkä enää koskaan päästää irti. Naurahdan itselleni, istua nyt keskellä yötä haalarin kanssa itkemässä. Tätä lapsen menettäneen äidin elämä on, tuskaa joka iskee silloin kun sitä vähiten toivoo. Melkein poikkeuksetta aina keskellä yötä, silloin kun olisi aika nukkua. Suru ja tuska valvottaa, kipu ei anna tilaa unelle. En osannut suojella lastani pahimmalta. En osannut koskaan edes ajatella, että jonakin päivänä olisin saattanut oman lapseni hautaan. Pelkäsin usein, että menetän Noan, en silti osannut ajatella että niin voisi oikeasti käydä. Viimeinen iltamme on kirkkaana mielessäni, se sattuu vielä enemmän. 

Miten en voinut suojella pahalta? Pelastaa kuolemalta?

Noan viimeisenä iltana hän nukahti autoon. Nostin hänet nukkuvana turvaistuimesta ja yritin hiipiä sisälle ovesta mahdollisimman hiljaa. Laskin Noan omaan sänkyynsä ja riisuin toppatakin hänen päältään. Riisumisoperaatio tuntui mahdottomalta. Kun viimein sain vaatteet häneltä pois, vein ne eteiseen. Huokaisin helpotuksesta ja hetken luulin onnistuneeni. Kunnes takaani kuului varovaiset askeleet, pienet jalat vasten laminaattilattiaa. "Äiti" Noa kuiskasi hiljaa ja ojensi kädet minua kohti. Nostin hänet syliini, suukotin viileää poskea ja lupasin lukea iltasadun. Sängyssä hän painoi pään syliini ja luin pitkästyttävältä tuntuvaa lastenkirjaa mahdollisimman väsyttävällä äänellä (500 kertaa...ainakin). Kuulin tutun tuhinan sylistäni ja siirsin hänet oikeinpäin sänkyyn, pää tyynylle. Hän avasi silmät pieneksi hetkeksi, hymyili maailman kauneinta hymyään. Kertoi kolmella kielellä rakastavansa "Rakastan sinua, Love you, Älskar dig". Joka ilta hän kertoi kolmella kielellä rakkaudestaan. "Äiti rakastaaa sinua" totesin ja suukotin lämmennyttä poskea. Katsoin häntä ja poistuin valaistuun eteiseen.

Miksi lähdin? Miksi en tehnyt mitään? 


Jätin lapseni yksin nurkan takana vaanivan kuoleman armoille. Noa pelkäsi "tonttuja", joita meillä oli joka paikassa. Ikkunalla, vessassa, sängyn vierellä. Noa ei osannut pelätä kuolemaa, luuli menevänsä yöunille kuin joka ilta. Olin käynyt pääni sisällä taistelua siitä, ettei Noa ollut kuukauteen nukkunut vieressäni joka yö. Nyt ajatus sattuu erilailla, taistelu on erilaista. 

Ainoa mihin luulin pystyväni varmasti, oli Noan suojeleminen pahalta. Siinä tehtävässä todella epäonnistuin. Pahasti. En ymmärtänyt, että lapselle suurin vaara on kuolema. Äidille suurin vaara on lapsen menettäminen. Nyt ymmärrän sen, kun on oman lapsen kantanut hautaan, ei ole enää mitään vaaraa, pelkoa tai mitään pelättävää. Voisiko kipu jo hellittää, edes ihan hetkeksi vain, ensiyöksi vain... Voi, kun kyynelpato kuivuisi. 

♡ Cecilia

10 kommenttia:

 1. Voimia niiin paljon! <3 En tiedä miten sinä uskot, mutta tahtoisin lohduttaa, että pieni Noa on nyt siellä, missä ei enää ikinä tarvitse pelätä yhtään mitään. Missä ei ole kipua, murheita, ei mitään pahaa tai kurjaa. Hän on ikuisessa ilossa ja autuudessa. Hänellä on kaikki hyvin, vaikka ei äidin ja isän luona täällä maan päällä kovin kauaa viipynytkään. <3 Voimia ja haleja! <3

  VastaaPoista
 2. Voimia ihan hurjan paljon ❤ Itken itsekin kun luen tätä, en voi edes käsittää sinun syvää tuskaasi ��
  Itse uskon, että nään vielä jonain päivänä edesmenneet rakkaani,se on ainoa josta olen saanut lohtua kun suru on suurin.
  Voimia jokaiseen päivään ❤

  VastaaPoista
 3. Tunnen surusi ja tuskasi.Valitettavasti tiedän itse,miltä se tuntuu..menetin kohta neljä vuotta sitten pienen poikani kuolemalle.Kipu tuntuu fyysisenä vieläkin.Toivon sinulle voimia juuri tähän hetkeen.Jotta jaksaisit seuraavaan❤

  VastaaPoista
 4. Voimia paljon pieni hetki kerrallaan eteenpäin! Noa kulkee ajatuksissasi ja sydämessäsi mukana aina. Noalla on kaikki hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voimia❤️��. Hetkeksi kerrallaan. Tiedän nuo yksinäiset hetket, jolloin suru valtaa kaiken alleen. Menetimme lapsemme kohtukuolemalle rv 37 kaksi ja puoli vuotta sitten. Esikoinen oli neljä vuotias. Heräsin aamulla ennen muita itkemään, kun rauhoittavan lääkkeen vaikutus loppui. Esikoisen takia ei voinut jatkuvasti vaan itkeä. Hän kertoi selvin sanoin, ettei jaksa katsella äidin itkeviä kasvoja kokoajan. Jotkut puolituttu ihmiset ihmettelivät kohdatessaan miten olen niin rauhallinen ja kehottivat antamaan surulle tilaa. Voi, kun se joka ei ole itse menettänyt ei tiedä kuinka monta kertaa vuorokaudessa sen pohjattoman yksinäisen surun joutuu kohtaamaan ja kuinka siellä ei voi jatkuvasti olla pysyäkseen hengissä itse. Hetken hengähdys voi olla, kun kohtaat jonkun puolitutun ja keskustelet keveämmin ja sitten hän käskee hyväntahtoisesti antamaan surulle tilaa, koska hän ei tiedä kuinka kokonaisvaltaisesti tuo suru valtaa mielen monta kertaa yksinäisinä hetkinä, joita vuorokaudessa riittää. Ihanat muistot sinulla jäljellä❤️ ja raastava ikävä ja luopumisen tuska��. Jokaisen suru ja polku on omanlainen ja niin sen pitää ollakin. Voimia surun tielle❤️. Terapeutti "antoi meille luvan" myös tehdä asioita, joista nauttii. (sitten kun siihen pystyy edes hetken) Hän sanoi, että "teillä on nyt niin raskas reppu kantaa, että tarvitsette siihen myös paljon vastapainoa."

   Poista
 5. Toivon että saat olla jaksamaton ja ikävöidä ja että elämässäsi on ihmisiä jotka sinua tukevat kaikkein suurimman surun edessä.
  Tätä tarinaa lukiessa ei pysty kuin itkemään ja kuvitelmat siitä tuskastasi ovat varmasti vain murto-osa mitä se oikeasti on.
  Voimia sinulle tuleviin aikoihin ❤️

  VastaaPoista